תאורת LED
חזקה, מאתגרת ושנויה במחלוקת: בשנים האחרונות הופכות נורות לד לפופולריות במגוון רחב של גופי תאורה.
יש הטוענים שלמרות יעילותן, הן אינן בטיחותיות כי הן מכילות כספית ויוצרות קרינה וריצוד שעלולים לסכן את המשתמשים.
על דרך המלך של נורת הלד בכתבה הבאה:
מהי נורת לד?
תאורת (LED (LIGHT EMITTING DIODE היא מקור אור אלקטרוני מוליך למחצה אשר פולט אור כאשר זרם חשמלי עובר דרכו.
בשנים האחרונות הופכת תאורת הלד לפופולרית במגוון רחב של גופי תאורה - היא משתלבת בבתים פרטיים, משרדים ומוסדות.
תאורת הלד (LED) פופולרית בקרב השואפים לתאורה ירוקה היות והן צורכות פחות חשמל, חסכוניות בעלויות האנרגיה, אורך החיים שלהם ארוך יותר בהשוואה לנורות ליבון וההלוגן למיניו.
ידידותית לסביבה?
לאחרונה יותר ויותר מחקרים מתייחסים לתאורת לד והקשר שלהם לגוף האדם ולשאלה האם הן באמת ידידותיות לסביבה? ייחודה של נורת הלד המכונה גם State Lighting Solid בכך שהיא פולטת אור במעבר של זרם חשמלי העובר דרכה.
אין בה גז וגם לא חוט להט, והיא אינה בנויה משפופרות זכוכית שבירה. נורת הלד הצהובה פותחה במהלך שנות ה-70 והותקנה בשעונים, במחשבונים, בשלטי יציאה והכוונה ובציוד אלקטרוני נוסף. עם השנים התווספו לנורות צבעים שונים: אדום, ירוק וכחול והן החלו להחליף את נורות הליבון וההלוגן.
תחליף לאור יום
אסנת הראל, מומחית תאורה ב"ספרה תאורה" מסבירה כי נורות לד מהוות מקור אור אשר עשוי לשמש כתחליף למקורות האור הקונבנציונליים.
עם זאת, יש לכך גם כמה חסרונות כמו למשל העובדה כי הגוף שלנו למעשה לא "נח" כאשר הוא נמצא במצב של תאורה חזקה, גם כשמחשיך.
"בגלל שאנחנו גרים במדינה עם תאורה חזקה אנחנו מכניסים גם לבית שלנו תאורה חזקה. צריך לקחת בחשבון שיש משמעות לאור יום ואור לילה, ותאורת לד יוצרת מצב שהגוף בתאורת יום - כל היום".
מבט אחר על תאורת לד - אחת הסיבות המרכזיות שבעקבותיה רבים מחפשים תאורת לד היא בגלל החסכון בחשמל, אך למעשה התאורה מהווה בסך הכל 15 אחוז מצריכת החשמל בבית. כמו כן, גם בתאורת רחוב ציבורית ניכר כי ישנה ירידה בתאורת לד. זאת לאחר שחוקרים בדקו את ההרכב הכימיקלי של מוצרים העשויים מתאורת לד, ומצאו סגסוגת של ארסן ומתכות רעילות כגון ניקל ועופרת, מתכות שנקשרות לסרטן ולנזק נורולוגי.
כיום נעשים מחקרים נוספים הבודקים את השפעת נורות הלד על בריאותנו, משרד הבריאות אף אישר וקבע כי "בתנאי חשיכה" חשיפה של אדם לתאורה בכלל, ולאורכי גל קצרים בפרט, אכן עלולה לשבש את הפרשתו של ההורמון מלטונין.
יחד עם זאת, טרם הוגדר סף החשיפה (משך החשיפה ועוצמתה) אשר לגביה קיים חשש להשפעה זו.
בספרה תאורה תוכלו למצוא גופי תאורה רבים המשלבים בתוכם את טכנולוגיית הלד, החל מגופים תלויים וכלה בגופי תאורה שולחניים, צמודי קיר ועוד.